SIKÇA SORULAN SORULAR

Anasayfa » SIKÇA SORULAN SORULAR
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarına öğrenci alımı nasıl yapılıyor?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarına öğrenci alımı mülakat sınavıyla yapılmaktadır.
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında öğrenci alımında kontenjan sınırı var mı?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarına öğrenci alımında hem ortaokul grubu öğrencileri için ve hem de lise grubu öğrencileri için kontenjan sınırlaması bulunmaktadır. Kontenjanlar dolduktan sonra öğrenci alımı yapılamamaktadır.
Mülakat sınavları hangi tarihlerde yapılıyor?
a. Ortaokul grubu için yani 4. sınıftan 5. sınıfa geçen öğrenciler ve 5. Sınıftan 6. Sınıfa geçen öğrenciler için ilk mülakat sınavı 23 Şubat tarihinde yapılmıştır. Diğer sınavlar gruplar halinde ve randevu usulüyle yapılmaya devam etmektedir. Başvuru yapan öğrencilerden sınav sırası gelenlerin velileri en az 3 gün önceden telefonla aranarak kendilerine mülakat yeri, tarihi ve saati ile ilgili bilgilendirme bizzat yapılmaktadır. b. Lise grubu için yani 8. sınıftan 9. sınıfa geçen öğrenciler için ilk mülakat sınavı 2 Mart tarihinde yapılmıştır. Diğer sınavlar gruplar halinde ve randevu usulüyle yapılmaya devam etmektedir. Sınav sırası gelen öğrencilerin velileri en az 3 gün önceden telefonla aranarak kendilerine mülakat yeri, tarihi ve saati ile ilgili bilgilendirme bizzat yapılmaktadır.
Mülakat sınavları nerede yapılıyor?
a. Ortaokul grubu için yani 4. sınıftan 5. sınıfa geçen öğrencilerin ve 5. Sınıftan 6. Sınıfa geçen öğrencilerin mülakat sınavları İlkseç Vakfı Esenler Hayırseverler Kuran Kursu’nda yapılmaktadır. b. Lise grubu için yani 8. sınıftan 9. sınıfa geçen öğrencilerin mülakat sınavları İlkseç Vakfı Sarıyer Mekke Nur Kuran Kursu’nda yapılmaktadır.
Mülakat sınavlarına hangi öğrenciler başvuru yapabilir?
a. Ortaokul grubu için yani 4. sınıftan 5. sınıfa geçen öğrencilerden ve 5. Sınıftan 6. Sınıfa geçen öğrencilerden sadece İstanbul’da ikamet eden öğrenciler mülakat sınavına başvuru yapabilir. b. Lise grubu için yani 8. sınıftan 9. sınıfa geçen öğrencilerin mülakat sınavına Türkiye’nin tüm illerinden ve yurt dışından öğrenciler başvuru yapabilir.
Mülakat sınavlarına başvuru nereden ve nasıl yapılır?
a. Mülakat sınavlarına başvuru İlkseç Vakfı’nın internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Başvuru yapmak isteyen öğrenci yahut velisi ilksecvakfi.org sitesine girerek ana ekrandaki butonu tıklayacak ve açılan ekrandaki “MÜLAKAT KAYIT FORMU”nu doldurarak kayıt işlemini tamamlamış olacaktır. b. İnternet üzerinden kayıt başvurusu yapamayan öğrenci velilerimiz 08503032071 no’lu telefonu arayarak kayıt konusunda teknik destek isteyebileceklerdir. c. İnternet üzerinden ve telefondan kayıt başvurusu yapamayan öğrenci velilerimiz İstanbul Bayrampaşa Kocatepe Mahallesi 7. sokakta bulunan İlkseç Vakfı Halkla İlişkiler biriminden yüz yüze teknik destek isteyebileceklerdir.
Mülakat sınavlarına şehir dışında oturan öğrenciler başvuru yapabilir mi?
Mülakat sınavlarına yurt dışında yaşayan öğrenciler başvuru yapabilir mi?
Mülakat sınavlarına yurt dışında yaşayan öğrencilerden sadece lise grubunda olan öğrenciler yani 8. sınıftan 9. sınıfa geçen öğrenciler başvuru yapabilir. Ortaokul grubu için yurt dışı öğrenci başvurusu kabul edilmemektedir.
Mülakat sınavlarına yurt dışından başvuru yapan öğrenciler için hangi şartlar gereklidir?
Mülakat sınavlarına yurt dışından başvuru yapan öğrencilerin mutlaka eğitim aldıkları ülkede ortaokulu bitirmiş olmaları gerekmektedir. Ortaokulu bitiren öğrencilerin aynı zamanda liseye kayıt yaptırabilmeleri için ortaokul mezunu olduklarına dair mezuniyet evraklarıyla İstanbul Milli eğitim Müdürlüğü’ne başvurup “denklik” belgesi alması gerekmektedir. Ortaokulu bitirmemiş yahut denklik belgesi alamamış öğrencilerin kayıtları yapılamamaktadır.
Mülakat sınavlarına yurt dışından başvuru yapan öğrenciler hangi belgeleri getirmek zorundadır?
Mülakat sınavlarına yurt dışından başvuru yapan öğrenciler en son okuduğu okul ile ilgili eğitim durumunu ve seviyesini gösteren diploma, transkript vb. resmi evrakları Eylül ayına kadar getirmek zorundadır. Bu evraklar öğrenciye mülakat sınavında değil şayet kazanırsa mülakat sınavından sonraki kayıt döneminde okul iş ve işlemleri için lazım olacaktır. Dolayısıyla bahsi geçen resmi evrakın Eylül ayı başında kayıt yaptırılan kursa verilmesi ve bu evraka göre İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden denklik belgesi alınması gerekmektedir. Denklik belgesinin alınması ile ilgili iş ve işlemler öğrenci velisi tarafından takip edilecektir.
Mülakat sınavında neler soruluyor?
Mülakat sınavlarında öğrencilerin bilgi ve kabiliyetlerini ölçmek için şu testler uygulanmaktadır: - Sorun Tarama Testi - Zeka ve Muhakeme Testi - Ezber Ölçme Testi - Sosyal ilgi alanlarını belirleme testi Ayrıca öğrenci ve velisi ile ayrı ayrı yüz yüze sözlü mülakat yapılmakta, hem öğrenciye ve hem de veliye matbu bazı sorular yöneltilmektedir.
Mülakat sınavını kimler yapıyor?
Mülakat sınavlarını İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında görev yapan rehber öğretmenler ve Kuran Öğreticileri yapmaktadır.
Mülakat sınav sonuçları ne zaman açıklanır?
Mülakat sınav sonuçları, sınavdan sonra en geç 5 gün içinde açıklanır. Kazanan öğrencilerin sonuçları bizzat öğrenci velisi telefonla aranarak bildirilir. Kaybeden öğrencilerin velisine ise sonuçlar mesajla bildirilir.
Mülakat sınavını kazanamayan öğrenci bir sonraki sınava yeniden katılabilir mi?
Mülakat sınavlarına sadece bir kere katılım olmaktadır. Sınavı kaybeden öğrenciler yeniden sınava alınmazlar.
Mülakat sınavını kazanan öğrenci hangi kurumda/kursta eğitim alacak?
a. Ortaokul grubundan yani 4. sınıftan 5. sınıfa geçen öğrencilerden ve 5. Sınıftan 6. Sınıfa geçen öğrencilerden mülakat sınavlarını kazananlar İlkseç Vakfı Esenler Hayırseverler Kuran Kursu’nda eğitime başlayacaktır. b. Lise grubundan yani 8. sınıftan 9. sınıfa geçen öğrencilerden mülakat sınavlarını kazananlar İlkseç Vakfı Sarıyer Mekke Nur Kuran Kursu’nda eğitime başlayacaktır.
Ara sınıfta okuyan öğrenciler mülakat sınavına başvuru yapabilir mi?
Ara sınıfta okuyan öğrencilerden sadece 5. Sınıftan 6. Sınıfa geçen öğrenciler mülakat sınavına başvuru yapabilir. Bunun dışında ara sınıf öğrencileri mülakat sınavına başvuru yapamazlar.
Sınıf tekrarı yapan (5. sınıfta veya 9. sınıfta kalan) öğrenciler mülakat sınavına başvuru yapabilir mi?
Sınıf tekrarı yapan (5. sınıfta veya 9. sınıfta kalan) öğrenciler mülakat sınavına başvuru yapamazlar. Başvuru yapsalar dahi mülakat sınavlarına katılmazlar.
Başka bir Kuran Kursunda eğitimine devam eden bir öğrenci mülakat sınavına başvuru yapabilir mi?
Resmi olarak başka bir Kuran Kursu’nda eğitimine devam eden yahut devam etmekteyken ayrılan öğrenciler toplu mülakat sınavlarına başvuramazlar. Bu öğrencilerin mülakat sınavı ve kayıt görüşmesi özel olarak İlkseç Vakfı Genel Koordinatörlüğü tarafından yapılacaktır.
Mülakat sınavını kazanan öğrenciler için veli toplantısı yapılacak mı?
Sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra 2 ya da 3 hafta içinde mülakat sınavını kazanan öğrencilerin velileri ile öğrencinin kayıt yaptıracağı Kuran Kursu’nda veli toplantısı yapılacaktır. Toplantı günü ve saati hakkında velilere telefonla ulaşım sağlanacaktır.
Mülakat sınavını kazanan öğrenciler kayıtlarını ne zaman yaptıracaklar?
Mülakat sınavını kazanan öğrencilerin velileriyle sınavdan 2 ya da 3 hafta sonra bilgilendirme toplantısı yapılacaktır. Bu toplantıda velilere kayıt süreciyle alakalı tüm bilgiler aktarılacaktır.
Mülakat sınavını kazanan öğrenciler kayıtlarını nerede yaptıracaklar?
Mülakat sınavını kazanan öğrencilerin velileri önce kayıt için toplantıya davet edilecekler ardından İlkseç Vakfı Kayıt Biriminde öğrenci kayıtlarını yaptıracaklardır. Kayıt birimi ile yapılacak görüşmeler randevu ile gerçekleştirilecektir. Randevu tarihleri bizzat Kayıt birimi tarafından veliler aranarak belirlenecektir.
Kayıt sürecinde kaydını yaptırmayan öğrencilerin kayıt hakkı yanar mı?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarına yapılan mülakat sınavı başvuruları sonucunda kazanan öğrencilerin yanı sıra yedek öğrencilerin de listeleri oluşturulmaktadır. Şayet asil kazanan öğrenci kendisine tanınan süre zarfında kayıt yaptırmazsa hakkını kaybedecektir. Onun yerine yedekte bekleyen öğrencilerden en yüksek puana sahip olan öğrenci kayda davet edilecektir.
Kayıt yaptıran öğrenciler için denem süresi var mı?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında eğitime yeni başlayan öğrenciler için yaklaşık 6 haftalık bir deneme süresi vardır. Bu süre, öğrencinin eğitime başladığı Temmuz ayında başlamakta, Ağustos ayında sona ermektedir.
Kuran Kursları eğitime hangi tarihlerde başlıyor?
a. Ortaokul öğrencilerinin eğitim alacağı Esenler Hayırseverler Kuran Kursu’nun Temmuz 2019 tarihinde eğitime başlayacağı öngörülmektedir. b. Lise öğrencilerinin eğitim alacağı Sarıyer Mekke Nur Kuran Kursu’nun Temmuz 2019 tarihinde eğitime başlayacağı öngörülmektedir.
Kuran Kurslarınız nereye bağlı?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumları Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı resmi Kuran Kurslarıdır.
Kuran Kursuna gidiş ve gelişte öğrencilere servis hizmeti veriliyor mu?
Servis hizmeti sadece Çilingir Abdülaziz Abdik Kuran Kursu için verilmektedir.
Kuran Kurslarınızda hangi eğitimler veriliyor?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği müfredat programı uygulanmaktadır. Verilen eğitimler kısaca şunlardır: -Temel Kuran Eğitimi - Talim Eğitimi - Tecvit Eğitimi - Adab-ı Muaşeret Eğitimi - Temel Dini Bilgiler Eğitimi - Hafızlık Eğitimi -Rehberlik ve Psikolojik Danışman Eğitimi -Değerler Eğitimi - Açık Öğretim Lise ve Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi Eğitimi -Ortaokul Etüt Eğitimi
Kuran Kurslarınızda bir öğrenci ne kadar sürede hafız oluyor?
a. İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında Ortaokul öğrencileri için öngörülen hafızlık süresi 1+3=4 yıldır. Yani öğrenci 1 yıl yüzüne + 3 yıl da hafızlık olmak üzere toplam 4 yıl Kuran eğitimi almaktadır. Bazı öğrenciler için bu süre toplamda 1+2=3 yıl olabilmektedir. b. İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında Lise öğrencileri için öngörülen hafızlık süresi 1+2=3 yıldır. Yani öğrenci 1 yıl yüzüne + 2 yıl da hafızlık olmak üzere toplam 3 yıl Kuran eğitimi almaktadır.
Kuran Kurslarınızda hangi sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler yapılmaktadır?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında yapılan başlıca sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler şunlardır: -Halı saha -Havuz -Masa tenisi -Çay saatleri -Zeka oyunları etkinliği -Kulüp Etkinlikleri -Şehir içi geziler -Şehir dışı geziler -Kamp programları -Piknik organizasyonları -Kitap okuma programları -Öğrencilerin görev aldığı Kuran-ı Kerim ziyafetleri -Çeşitli bilgi ve kompozisyon yarışmaları -Takke Merasimleri -Hafızlık İcazet Merasimleri -Hafızlık Tescil Programı
Kuran Kurslarınızdaki eğitim yatılı mıdır?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında gündüzlü eğitim verilmemektedir.
Kuran Kurslarınızda (haftalık, aylık, dönemlik, yıllık) tatil süreleri ne kadardır?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında izinler şu şekildedir: -Haftalık İzin: 1,5 gün (bazen 2,5 gün olabilmektedir.) -Aylık izin: 2,5 gün (Bu izin türü sadece hicret grubu yani şehir dışında oturan öğrenciler için geçerlidir.) -Dönemlik İzin: Sömestrde kullanılan bu izin ortaokul grupları için 7 gün, lise grupları içinse 4 gündür. -Yıllık İzin: 22 gün (Bu izin türü yaz döneminde kullanılmaktadır.)
Kuran Kurslarınızda öğrenciler için belli bir kıyafet zorunluluğu var mı?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında öğrencilere eğitim-öğretim yılının başında üzerinde vakfın logosunun bulunduğu 3 renk tişört dağıtılmaktadır. Tişörtler mevsimine göre kısa ve uzun kollu olabilmektedir. Öğrenciler belli renkteki tişörtleri haftanın belli günlerinde giymektedirler. Tişörtlerin dağıtımı ücretli olarak yapılmaktadır.
Kuran Kurslarınızda yatılı kalan öğrenciler için belirlenmiş bir ihtiyaç listesi var mı?
Yatılı kalacak öğrenciler için belirlenmiş ihtiyaç listeleri kayıt toplantısı esnasında velilere verilecektir.
Kuran Kurslarınızda gündüzlü eğitim veriliyor mu?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında sadece yatılı eğitim verilmektedir.
Kuran Kurslarınızda ortaokul öğrencileri okula gidiyor mu?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarındaki ortaokul öğrencileri 5. ve 6. sınıflarda anlaşmalı İmam Hatip Ortaokulu’nda örgün olarak eğitimlerine devam etmektedirler. Aynı öğrenciler 7. sınıfta “dondurma” hakkını kullanarak 1 yıl okul eğitimine ara vermekte; sadece 2. dönemin sonunda sınavlara katılarak 8. sınıfa geçme hakkını elde etmektedirler.
Kuran Kurslarınızda ortaokul öğrencileri için okul dondurma işlemi hangi sınıflarda yapılıyor?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında ortaokul öğrencilerinin okul dondurma işlemleri 7. sınıfta yapılmaktadır.
Kuran Kurslarınızda lise öğrencileri okula gidiyor mu?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında eğitim alan lise öğrencileri, örgün eğitim gören diğer lise öğrencileri gibi okula gitmemektedir. Milli eğitim Bakanlığı’na bağlı açık lise öğrencisi oldukları için yılda sadece 2 kere (18 yaşından gün almışlar 3 kere) MEB’e bağlı okullarda sınava girmektedirler.
Kuran Kurslarınızda lise öğrencileri okul derslerini nerede görüyor?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarındaki öğrencilere lise dersleri eğitimi, bulundukları kursta dışarıdan gelen özel öğretmenler tarafından verilmektedir. Açık İmam Hatip Lisesi müfredatına göre verilen eğitim kurslarda hafta içi her gün saat 17.00-19.00 saatleri arasında yapılmaktadır.
Kuran Kurslarınızda lise öğrencileri açık liseyi, AÖL olarak mı yoksa AÖİHL olarak mı okuyorlar?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında eğitim alan öğrenciler açık liseyi “Açık İmam Hatip Lisesi” olarak okumaktadır. Dileyen öğrenciler açık liseyi “Açık Öğretim Lisesi” olarak da okuyabilmektedir.
Kuran Kurslarınızda hafızlık sonrası bir eğitim veriliyor mu?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında hafız olan öğrenciler şayet isterlerse hafızlık sonrasında Arapça-Akademi eğitimlerini yine İlkseç Vakfı’na bağlı olan İLKEM’de (İlim Kültür Eğitim Merkezi) devam ettirebilmektedirler.
Kuran Kurslarınızın dışında alternatif eğitim kurumlarınız var mı?
İlkseç Vakfı’nın, Kuran Eğitim Kurumları dışında örgün eğitime devam eden yani okula giden öğrencilere hizmet veren Nokta Gençlik Merkezleri bulunmaktadır. Nokta Gençlik Merkezlerinde öğrencilere okul derslerine destek eğitimi verilmekte, eksik kaldıkları ders veya konularda takviye eğitimler yapılmaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin dershane formatında merkezi sınavlara hazırlanması sağlanmaktadır. Ayıca öğrencilere okul derslerinin dışında dini-ahlaki eğitim verilmekte ve öğrencilerin katıldığı pek çok sosyal, kültürel ve sportif faaliyet yapılmaktadır.
Kız öğrencilere eğitim veren Kuran Kurslarınız var mı?
İlkseç Vakfı Kuran Eğitim Kurumlarında sadece erkek öğrencilere eğitim verilmektedir.