Kocatepe Mah. 50.Yıl Cad. No:53 Bayrampaşa/İSTANBUL

ONLİNE KURBAN BAĞIŞI

Anasayfa » ONLİNE KURBAN BAĞIŞI

İLKSEÇ Vakfı’na bağışladığınız kurbanlar, yıl boyunca Hafızlarımızın et ihtiyaçları için kullanılmaktadır.

KURBAN NEDİR, NE DEMEKTİR?

Kurban Bayramı günlerinde, Allâh Te-âlâ’ya yaklaşmak için ibadet niyetiyle kesilen özel hayvanlara Udhiye/Kurban denir. Türkçemizde “Udhiye” için sadece “Kurban” kavramı kullanılır. Buna göre; kurban deyince dilimizde diğer türleri bir yana bırakarak, sadece kurban bayramında kesilecek olan kurbanlık anlaşılır. Kur’ân-ı Kerîm’de “Kurban” kavramı “Kendisiyle Allâh’a yaklaşılan şey” anlamıyla, udhiye ve hedy kavramlarından daha kapsamlıdır.

KURBAN KESMEK KİMLERE VACİPTİR?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslümana VACİPTİR. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir. Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

KURBAN HANGİ HAYVANLARDAN OLUR?

Kurbanlar; yalnız koyun, keçi, deve ve sığır cinsi hayvanlardan kesilebilir. Bunların erkekleri ve dişileri kurban edilmede eşittir. Bununla birlikte koyun türünün erkeğini kurban etmek daha efdal görülmüştür.

Koyun ve keçi ya bir yaşını bitirmeli veya koyunlar yedi, sekiz aylık olduğu halde bir yaşında olanlar kadar gösterişli olmalıdır.

Etleri yenilen geyik gibi yabani hayvanlarla, tavuk, horoz, kaz gibi ehli hayvanlardan kurban kesilmez.

Bir koyun veya keçi yalnız bir kişi için kurban edilir. Bir deve veya bir sığır, birden yedi kişiye kadar ortaklaşa kesilebilir. Ortakların kesilen kurbandan haklarını götürü yoluyla değil, tartı ile ayırmaları zorunludur.

KURBAN KESİLECEK HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ

Kurbanlık hayvanın şaşı, topal, uyuzlu ve deli olmasında, boynuzlu veya boynuzsuz olmasında, kulaklarının delinmiş veya enine kesilmiş olmasında, dişlerinin azının düşmüş olmasında, kurban olması yönünden bir sakınca yoktur.

İki gözü veya bir gözü kör olan, dişlerinin çoğunluğu düşmüş veya kulakları tamamen kesilmiş olan boynuzlarından biri veya ikisi kökünden kırılmış olan, kulağının veya kuyruğunun yarısından fazlası kopmuş olan hayvan kurban olarak kesilemez. Kurbanın semiz olması efdaldir. Kemikleri içinde iliği kalmamış derecede zayıf olan hayvan kurban olmaz.

KURBAN KESMENİN VAKTİ

Kurban kesilecek zaman, Kurban bayramının birinci, ikinci ve üçüncü günüdür. Fakat birinci gününde kesilmesi efdaldir.

Kurbanlar, şehirlerde veya bayram namazı kılınan diğer yerlerde bayram namazından sonra kesilir. Bir özür nedeniyle bayram namazına gidemeyen kimse güneşin doğmasından yaklaşık bir saat geçtikten sonra kurbanını kesebilir.

Geceleyin kurban kesmek mekruh görülmüştür. Çünkü geceleyin sağlıklı bir kesim yapılması güçleşir.

TEŞRİK TEKBİRLERİ

Kurban bayramında arefe günü sabah namazından itibaren, bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç vakit farz namazdan sonra bir kere “Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü Ekber, Allâhu Ekber, velillâhi’l hamd” şeklinde tekbir getirilir. Buna “teşrik tekbiri” denir. Teşrik tekbirleri birçok fakihin görüşüne göre vacibdir.

İLKSEÇ VAKFI’NA BAĞIŞLADIĞINIZ KURBANLAR…

Bağışladığınız kurbanlar, Türkiye’nin en nezih kesimhanelerinde, vazifeli hoca efendilerimizin nezaretinde, ehil kasaplar tarafından kesilmekte, etler bir sonraki kurban bayramına kadar hijyenik ortamlarda korunmakta ve yıl boyunca hafızlık talebelerimizin et ihtiyaçları için kullanılmaktadır.

KURBANLARINIZIN KESİMİNİ İLKTV’DEN CANLI OLARAK İZLEYİN

İLKSEÇ Vakfı, bünyesinde faaliyet gösteren ve bir WEBTV olan İLKTV ile bir ilk’e daha imza atmış ve kurbanlarınızın kesimlerini 2016 yılından bu yana CANLI yayınlayarak siz değerli bağışçılarımızın izlemelerine olanak sağlamıştır.

Nasıl İzleyebilirsiniz?

• İLKSEÇ Vakfı’na bağış yaptığınız anda sizden (ve var ise adına bağışta bulunduğunuz diğer kişilerin) cep telefonu numaranız-numaraları alınır ve sisteme kaydedilir.
  • Kurbanınızın kesimine 5 dakika kala, sistem tarafından verdiğiniz telefon numarasına SMS gönderilir ve bu SMS’te birazdan kurbanınızın kesiminin canlı yayında yayınlanacağı ve hangi linklerden izleyebileceğiniz ile ilgili bilgiler aktarılır.
  • Facebook ve Youtube hesaplarımıza ek olarak, cep telefonunuza Google Play ya da App Store üzerinden ÜCRETSİZ olarak indirebileceğiniz İLKTV Mobil uygulamasından da kurbanınızın kesimini CANLI YAYIN’da izleyebilirsiniz.

İLKSEÇ Vakfı olarak hafızlarımıza verdiğiniz desteklerden dolayı şükranlarımızı arz ediyor, Mevlâ Te-âlâ’dan, hafızlarımızın bir ömür boyu okudukları her ayetten sizleri hissedar etmesini niyaz ediyoruz.

KURBANLARINIZLA ALLÂH’A YAKIN, HAFIZLARIMIZA DESTEK OLUN.